FAQ

ALGEMEEN

STERILISATIES

WINTER VOEDING

HOE KAN IK HELPEN?

OP VAKANTIE

DE OPVANG

ADOPTIE

CONTACT

 

 
 

Algemeen

NAAR BOVEN

Wat is Cat Rescue Samos?

Cat Rescue Samos is de internationale handelsnaam die wordt gebruikt door de drie officieel geregistreerde liefdadigheidsinstellingen: Greek Cat Rescue in Griekenland, Samos Katzenhilfe e.V. in Duitsland en Stichting Cat Rescue Samos in Nederland.

Wie zijn jullie?

Ons team bestaat uit onbetaalde vrijwilligers, helpers en kattenliefhebbers uit Griekenland en de rest van Europa.
Ons werk wordt voor 100% mogelijk gemaakt door donaties.

Waar zitten jullie?

We werken op het Aegeaische eiland Samos, in Griekenland. Maar we hebben ook  nauwe samenwerking met onze zuster organisaties in Griekenland. We hebben een eigen kattenopvang op het eiland Samos, vlak bij Pythagorion.

Waar is Samos?

Samos is een Grieks eiland in het oosten van de Aegeïsche zee, het is het 9e grootste bevolkte eiland in Griekenland. Het eiland is 43 km. lang en 13 km. breed.

Wat zijn de doelen van Cat Rescue Samos?

We hebben vier hoofd doelen: sterilisatie van katten, zowel katers als poezen, medische ondersteuning  voor zieke en gewonde katten, wintervoeding en het mogelijk maken van adopties van geredde katten in een nieuw thuis. We hebben ook secundaire doelen zoals samenwerken met de lokale bevolking en de lokale autoriteiten op Samos.

Hoeveel straatkatten zijn er op Samos?

Sommige schattingen van het aantal komen op 30.000 straat en zwerfkatten. De vele jaren van ongecontroleerde voortplanting en een tekort aan veterinaire ondersteuning veroorzaakt dat de straat katten overal op het eiland te vinden zijn.

Hoe overleven de straatkatten?

Veel straatkatten worden geboren, leven en sterven in een leven van onzekerheid zonder zorg of voedselvoorziening. In de historie van Griekenland was het een normaal beeld om katten te zien die leven van afvalcontainers, voedsel zoekend overal waar mogelijk met vaak lange periodes zonder eten of drinken.
Ons doel is om deze dieren een kans te geven op een beter leven en een betere gezondheid, vooral op de langere termijn.

Zijn alle katten op Samos straatkatten?

Zeker niet. Er zijn veel kattenliefhebbers onder de bevolking van Samos die katten als huisdier zowel binnen- als buitenshuis houden. Het is nu ook in Griekenland wettelijk verplicht voor katten eigenaren om hun dieren te laten chippen; we controleren dus altijd op de aanwezigheid van een microchip als een kat bij ons wordt aangeboden.

Ik zie katten op Samos met een afgeknipt puntje van het linker oor, waar komt dat door, is het door vechten?

Dit betekent dat de kat is gesteriliseerd/gecastreerd. Het is tegenwoordig een standaard techniek om die katten te kunnen identificeren. Het wordt tijdens de operatie gedaan en veroorzaakt geen pijn of hinder bij de katten. Wel voorkomt het dat ze opnieuw worden gevangen voor sterilisatie.

 
 

Sterilisaties

NAAR BOVEN

Hoeveel straatkatten worden jaarlijks gesteriliseerd door Cat Rescue Samos?

In 2016 hebben we ongeveer 520 straatkatten gesteriliseerd, zowel katers als poezen. De overgrote meerderheid hiervan leeft in de dorpen op Samos en worden gevangen en naar hun woongebied terug gebracht na de operatie, het zogenaamde TNR systeem: Trap, Neuter, Return. Deze katten kunnen worden herkend door de ‘linker oor knip’, wat tijdens de operatie wordt gedaan en geen pijn of letsel veroorzaakt bij de kat. Hierdoor kunnen wij en de lokale bevolking de katten herkennen die al zijn geopereerd.

Steriliseren jullie mannelijke en vrouwelijke katten?

Ja, maar we steriliseren geen katten die te jong, ziek, verzwakt, gewond of zwanger zijn. Tenminste, niet meteen.

Ik woon op Samos en wil mijn kat laten steriliseren, kunnen jullie helpen?

Helaas, nee. Ons doel is de zorg voor de straatkatten, eigen huisdieren moeten worden behandeld door de lokale dierenartsen.

Wie verrichten de operaties?

Al het diergeneeskundige werk wordt verricht door gekwalificeerde dierenartsen en gesteund door dierenarts assistentes(n) vanuit Europa en Samos. Onze gewone vrijwilligers verrichten geen ingrepen.
We werken het hele jaar met bezoekende, vrijwillige dierenartsen uit heel Europa die (op eigen kosten) 4 à 5 keer per jaar naar Samos komen. We doen ook, als onze fondsen dat toelaten, sterilisaties bij de lokale dierenarts, Adonis.

Ik woon op Samos en wil de straatkatten in mijn buurt laten steriliseren.

Ja, graag! Laat ons weten waar u woont en we zullen proberen te helpen.

Kan ik van jullie vangkooien lenen?

Helaas zijn er mensen die kooien hebben geleend en niet terug gebracht. Veel van onze professionele kooien zijn erg duur en zijn betaald door onze donateurs, vandaar dat we geen materiaal uitlenen.

 
 

Winter Voeding

NAAR BOVEN

Waarom voeren jullie de katten alleen in de winter?

In de periode van mei tot oktober is het op Samos druk met bezoekers en toeristen, veel vakantiegangers worden vaak gezien met zakken kattenvoer! Elke lokale zaak en taverne is open en de straatkatten vinden gemakkelijk(er) voedsel en water. Veel lokale mensen hebben ook een zomerhuis en voeren dan de katten.
Echter, in de winter is het voor de straatkatten erg moeilijk om voedsel en water te vinden; veel zaken en tavernes zijn gesloten en de mensen zijn vertrokken.
Dan proberen we zoveel mogelijk droogvoer naar zoveel mogelijk plaatsen te brengen, voor zover de donaties dat toelaten.

Waar voeren jullie?

We voeren daar waar straatkatten zijn; vaak naast afvalcontainers in de dorpen. We noemen dit onze ‘voedsel stations’.
In het mooiste geval zouden we hier graag officiële voederplaatsen van maken, met borden om dit aan te geven, maar momenteel is er een kleine minderheid van de bevolking die de katten zouden kunnen vergiftigen. We geven het voer op droge plaatsen, weg van drukke plaatsen of wegen, het is niet altijd mogelijk om voerbakken neer te zetten.
We voeren niet op privé grond, voor de huizen of in gevaarlijke gebieden waar de kitten gewond zouden kunnen raken.

Hoe kan ik helpen met de winter voedingen?

 Als je op Samos woont, Samos bezoekt of in de winter daar op vakantie bent, laat het ons weten en we kunnen vertellen of er een ‘voedsel station’bij je in de buurt is.

 
 

Hoe kan ik helpen?

NAAR BOVEN

Hoe kan ik doneren?

We hebben altijd donaties nodig om ons werk te kunnen doen. U kunt een donatie doen via Paypal of via een bank overschrijving (klik HIER om naar de donatie pagina te gaan). We hebben ook veel collecte bussen verspreid op Samos.

Welke medicijnen kan ik jullie opsturen?

We hebben veel medicijnen en voorraden materialen nodig voor ons werk. Indien u in de mogelijkheid bent om deze zaken te verkrijgen dan zouden we graag een bericht van u ontvangen via EMAIL.

Hebben jullie nog vrijwilligers nodig?

Altijd! We verwelkomen iedereen die wil meehelpen in onze opvang op Samos. Als u van plan bent naar Samos te komen en wilt meehelpen, als is het maar èèn of enkele dagen, laat het ons weten en we kunnen u de mogelijkheden uitleggen. Stuur een EMAIL!

Wat kan ik in mijn eigen land voor jullie doen?

Vertel al uw familie en vrienden over ons werk, deel onze verhalen en informatie van Facebook via de Social Media, deel onze website!

Misschien heeft u zelfs de mogelijkheid om een marketing event te ondernemen (op een kerstmarkt bijvoorbeeld). Neem contact met ons op per EMAIL!

Op vakantie

NAAR BOVEN

Wie zal de katten bij mijn hotel of appartement voeren als ik weg ga?

Ja, maar respecteer de eigenaar van het complex en voer in een rustig gedeelte, weg van de andere gasten. Laat nooit rommel of afval achter.

Kan/mag ik de katten in de lokale restaurants en tavernes voeren?

We adviseren met klem on niet te voeren in restaurants of tavernes en om geen eten op de vloer te laten vallen. Neem uw kattenvoer mee naar een rustig gebied, weg van het restaurant. Vergeet niet dat verschillende menselijke etenswaren zoals uien, tomaten, knoflook en kruiden schadelijk kunnen zijn voor katten. Denk ook aan fris water.

Mag ik een kat meenemen in mijn hotel kamer?

Zeker niet! Hoewel de kat dan een mooie tijd zal hebben, zal het de eigenaar van het complex erg boos kunnen maken. Ook kunnen allergieën van de na u komende bezoekers problemen geven.

Ik heb een kat gezien die gewond is geraakt door een ongeval.

Onze vrijwilligers kunnen geen 24 uurs noodhulpdienst verzorgen. Als u een gewonde kat ziet probeer deze dan bij de lokale dierenarts te brengen.

Ik heb kittens gevonden zonder moeder en ze schreeuwen.

Laat de kittens in eerste instantie met rust; het is goed mogelijk dat de moeder aan het jagen is of voedsel zoekt. Ze aanraken of verplaatsen kan een reden zijn voor de moeder om de kittens af te stoten. Laat kinderen niet met de kittens spelen.
Beoordeel de situatie na 24 uur nogmaals, het kan goed zijn dat de moeder terug is.

Ik heb een kat met beschadigde of geïnfecteerde ogen gezien.

Veel straatkatten die in een grote groep leven zullen regelmatig ooginfecties hebben. De behandeling is eenvoudig, als dat dagelijks kan gebeuren, maar als een straatkat wild of agressief is, is het niet mogelijk om te helpen in die situaties. Eenvoudige oogdruppels (Sobrex) is goedkoop verkrijgbaar bij de apotheken. Als het voor u mogelijk is en de kat is rustig, dan kan het helpen en de ooginfectie genezen.

Hoe weet ik of een straatkat gesteriliseerd is?

Straatkatten die door ons gesteriliseerd zijn hebben een linker oorpunt ‘knip’ (het puntje is recht afgeknipt). Het is gebruikelijk om dit (onder verdoving) te doen bij gesteriliseerde straatkatten om herhaalde operaties te voorkomen! Meestal zijn dit de katten die er het meest gezond uitzien.

Wie zal de katten bij mijn hotel of appartement voeren als ik weg ga?

Gedurende de zomer voeren veel hotelgasten de katten, maar denk eraan dat niet iedereen een kattenliefhebber is, ook kunnen sommige mensen allergisch zijn. Wij zijn niet in staat om deze voedingen over te nemen.
 Vraag aan de hotel eigenaar of zij zo goed willen zijn om de katten te voeren als u vertrekt, misschien kunt u zelfs wat kattenvoer kopen voor dit doel.

 
 

De Opvang

NAAR BOVEN

Waarom hebben jullie een opvang?

Vanaf de eerste dagen van ons werk op Samos was het duidelijk dat we een thuisbasis nodig hadden. Een plaats waar we zorg aan katten konden geven die dat nodig hebben en niet kunnen worden terug geplaatst naar het leven op de straat.
We hebben onze huidige opvang geopend op 17 maart 2015.

Welke katten verblijven in de opvang?

Katten die we gered hebben – katten met een medisch probleem, weeskittens die we flesvoeding geven of katten die niet terug kunnen naar het leven op straat.

Waar is jullie opvang?

Vlak bij het vliegveld van Samos, op de weg naar Ireon. We hebben een prachtige 600 m2 grote, ommuurde tuin en ook een huis als onze opvang.

Kan ik de opvang bezoeken?

Jazeker, in de periode van Mei tot Oktober kunt u ons bezoeken, meestal dagelijks van 15.00 tot 18.00 uur.
In de winter alleen op afspraak.

 Kan ik iets meenemen voor de opvang?

Ja! U kunt zeker alles brengen waarvan u denkt dat het ons werk kan ondersteunen en onze hardwerkende vrijwilligers kan helpen.

Kan ik helpen in de opvang?

Jazeker! Als u op Samos woont, Samos bezoekt of er op vakantie bent zullen we altijd iedere helpende hand verwelkomen, ook gewoon iemand die onze katten wat liefde wil geven.

Kan ik een kat adopteren uit de opvang?
Ja!! Veel van onze opvangkatten zijn klaar voor adoptie (maar niet allemaal) en als u denkt dat u een kat een liefdevol ‘for ever home’ kunt bieden dan kunnen we de mogelijkheden met u bespreken als u ons bezoekt.

Hebben jullie een pension voor mijn kat?
Momenteel niet, nee. We kunnen geen eigen huisdieren opnemen, ook niet voor korte periodes.

 
 

Adoptie

NAAR BOVEN

Ik ben dol geworden op een kat in de opvang en wil deze graag meenemen naar huis.

Ja, dat kan, maar de inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Als de kat al eerder is gevaccineerd kan deze met u mee naar huis. Als de kat niet al eerder ingeënt is dan zal de kat op een latere datum op reis gaan (wij kunnen helpen een vluchtbegeleider te organiseren).

Kan ik elke straatkat die ik zie op Samos meenemen naar huis?

Zeker NIET… veel katten in de dorpen en stadjes kunnen huisdieren van iemand zijn, we adviseren om alleen katten uit onze opvang te adopteren.

Op welke leeftijd kunnen katten worden geadopteerd?

Katten ouder dan 4 maanden kunnen worden geadopteerd.

Welke katten zijn beschikbaar voor adoptie?

Door Cat Rescue Samos wordt niet iedere staatkat beschikbaar gemaakt voor adoptie. We verzorgen dagelijks een aantal geredde katten in onze opvang waarvan wij denken dat ze geschikt zijn als huisdier in ‘for ever homes’, een nieuw thuis. We hebben ook een aantal pleeggezinnen (bij onze vrijwilligers) waar de katten zitten die extra zorg nodig hebben.

Ik wil graag adopteren, kunnen jullie me meer informatie geven?

Ja, als u interesse hebt getoond om een Samos kat een goed tehuis te geven dan zullen we aan de hand van enkele vragen over uw woonomgeving en levensomstandigheden bepalen of de betreffende kat goed op zijn plaats zal zijn. Serieuze gegadigden zullen onderkennen dat dit belangrijk is in het adoptie proces om zeker te zijn van een goede ‘match’ voor zowel de kat als uzelf. Deze vragen behelzen onder meer dingen zoals eerder kattenbezit, tijd die de kat alleen moet gaan doorbrengen, toegang tot een tuin of niet et cetera.

Hoe kom ik meer te weten over ‘mijn’ kat?

We houden een lijst bij van katten die beschikbaar zijn voor adoptie op onze website. Elke kat heeft een opsomming van gegevens waarmee we u informeren over zaken die u zou willen weten, zoals karakter, gezochte soort nieuw tehuis, geslacht, leeftijd et cetera.

Waar verblijven de katten nu?

De meeste katten die op onze website staan zitten in de opvang of in pleeggezinnen.

Is de kat gezond?

Ja, alle katten die beschikbaar zijn voor adoptie zijn in goede gezondheid. Als een kat eerder een medisch probleem heeft gehad dan staat dat bij de adoptie gegevens. Natuurlijk kunnen we alleen kennis hebben van de huidige medische conditie en kunnen we niet verantwoordelijk zijn voor enige toekomstige ziektes.

Heeft de kat een bloedtest gehad?

In het algemeen niet, we denken dat het niet altijd noodzakelijk is tenzij de kat erg ziek is (geweest). We kunnen wel voor iedere kat waarvoor dat gewenst is een bloedtest verzorgen via de lokale dierenarts in Samos, maar daar zitten kosten aan die door de toekomstige eigenaar vergoed moeten worden.

Wat is een “Dierenpaspoort”?

Een dierenpaspoort is een wettelijke verplichting voor alle huisdieren die reizen in de EU en daarbuiten. Katten vanaf Samos naar andere landen moeten voorzien zijn van een officieel dierenpaspoort voor ze mogen reizen. In het paspoort staat het nummer van de microchip, de toediende vaccinaties, onderzoeken en behandelingen.

Zal de microchip ook geldig zijn in mijn land?

Ja, maar we adviseren wel om de kat bij uw eigen dierenarts te laten zien om het microchip nummer op uw naam te laten zetten.

Welke onderzoeken heeft de dierenarts op Samos gedaan?

Alle katten die beschikbaar zijn voor adoptie zullen door de dierenarts zijn onderzocht als ze een probleem hebben (gehad), gesteriliseerd zijn en een dierenpaspoort hebben gekregen. Bij het uitgeven van het dierenpaspoort heeft de dierenarts de kat onderzocht voor een algemeen gezondheidsonderzoek en bevestigd dat de kat gezond is en in staat is om te reizen.

Hoe komt mijn kat op het vliegveld?

Onze vrijwilligers brengen de kat in een geschikte en veilige transportkooi naar het vliegveld van Samos en geven hem/haar daar over aan de vlucht begeleider

Wie neemt mijn kat mee in het vliegtuig naar mijn land?

Een vlucht begeleider is degene die de kat meeneemt op de reis naar het vliegveld van bestemming. Wij zoeken meestal een vlucht begeleider en vragen deze of zij de kat in hun boeking willen opnemen. De kosten voor het meenemen van katten verschillen per luchtvaartmaatschappij. We zullen altijd zoeken naar de goedkoopste oplossing.

Hoe reist mijn kat in het vliegtuig?

Katten kunnen reizen in een speciaal “huisdier gebied” in het bagage ruim waar verwarming en lucht aanwezig is, het is er donker. Dat is goed voor de katten, ze zijn dan veel minder gestrest. Meereizen in de cabine zelf kan stress geven. Ook kunnen sommige passagiers bezwaren hebben, of een allergie, wij zijn geen voorstander van deze manier van reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen geen katten mee, daar kunnen we helaas niets aan doen.

Hoe verkrijg ik mijn kat op het vliegveld van aankomst?

De kat zal aan de vlucht begeleider worden overgedragen bij aankomst. De meeste vliegvelden hebben speciaal daarvoor een ophaal punt, de vlucht begeleider zal de kat daar ophalen. De vlucht begeleider gaat dan met de kat door de uitgang en u kunt de kat ontmoeten zoals u ook een passagier ophaalt.

Hoeveel kost een adoptie?

We zouden het liefst alle katten gratis meegeven, maar er zijn kosten voor dierenpaspoort, chip en vaccinatie ( rond de 100 euro), sterilisatie (kosten wisselen), vluchtkosten en de transportkooi (ongeveer 20 euro). We vinden het daarom prettig dat een deel van de kosten worden vergoed, zodat we meer katten in de toekomst kunnen helpen. We zullen u nog informeren over de precieze kosten van ‘uw’ kat, maar reken ongeveer op 140 euro.

Zijn er nog extra kosten?

Normaal gesproken niet. Maar omdat verschillende luchtvaartmaatschappijen verschillende transportkosten in rekening brengen zullen we met u de vluchtkosten bespreken zodra we die weten. En natuurlijk zijn we altijd blij met een extra donatie!
Hoe kan ik de betaling aan Cat Rescue Samos doen?
We zullen u daarover informeren tijdens het adoptie proces, maar via bankoverschrijving of Paypal is het mogelijk, zoals ook op onze website vermeld staat.

 
 

Contact

NAAR BOVEN

Hoe kan ik met jullie in contact komen?

U kunt ons een bericht sturen via Facebook of via email: info@catrescuesamos.com.

Hebben jullie een telefoonnummer?

We hopen in 2017 een vaste telefoonlijn te verkrijgen!

Kunnen jullie mij bellen?

Helaas niet, als ons werk wordt betaald met donaties voor de katten en we kunnen ons geen internationale telefoontjes gaan veroorloven. We vragen daarom jullie begrip dat we communicatie alleen via facebook of email kunnen aanbieden. In heel concrete/bijzondere gevallen is wel mogelijk dat onze vrijwilligers in Nederland, Duitsland of Griekenland telefonisch contact met jullie zullen opnemen.