||

FAQ

ALGEMEEN

STERILISATIES

WINTER VOEDING

HOE KAN IK HELPEN?

OP VAKANTIE

DE OPVANG

ADOPTIE

CONTACT

Algemeen

NAAR BOVEN

Wat is Cat Rescue Samos?

Cat Rescue Samos is de internationale handelsnaam die wordt gebruikt door de twee officieel geregistreerde liefdadigheidsinstellingen: Samos Katzenhilfe e.V. in Duitsland en Stichting Cat Rescue Samos in Nederland.

Wie zijn jullie?

Ons team bestaat uit onbetaalde vrijwilligers, helpers en kattenliefhebbers uit Griekenland en de rest van Europa.
Ons werk wordt voor 100% mogelijk gemaakt door donaties.

Waar zitten jullie?

Onze statutaire zetels zijn in Nederland en Duitsland, ons werk is gericht op Griekenland, voornamelijk op het Aegische eiland Samos. Maar we hebben ook nauwe samenwerking met onze zusterorganisaties in Griekenland.

Waar is Samos?

Samos is een Grieks eiland in het oosten van de Aegeïsche zee, het is het 9e grootste bevolkte eiland in Griekenland. Het eiland is 43 km. lang en 13 km. breed.

Wat zijn de doelen van Cat Rescue Samos?

We hebben drie hoofddoelen: sterilisatie van katten, zowel katers als poezen, medische ondersteuning voor zieke en gewonde katten en wintervoeding. We hebben ook secundaire doelen zoals samenwerken met de lokale bevolking en de lokale autoriteiten op Samos.

Hoeveel straatkatten zijn er op Samos?

Sommige schattingen van het aantal komen op 30.000 straat en zwerfkatten. De vele jaren van ongecontroleerde voortplanting en een tekort aan veterinaire ondersteuning veroorzaakt dat de straat katten overal op het eiland te vinden zijn.

Hoe overleven de straatkatten?

Veel straatkatten worden geboren, leven en sterven in een leven van onzekerheid zonder zorg of voedselvoorziening. In de historie van Griekenland was het een normaal beeld om katten te zien die leven van afvalcontainers, voedsel zoekend overal waar mogelijk met vaak lange periodes zonder eten of drinken.
Ons doel is om deze dieren een kans te geven op een beter leven en een betere gezondheid, vooral op de langere termijn.

Zijn alle katten op Samos straatkatten?

Zeker niet. Er zijn veel kattenliefhebbers onder de bevolking van Samos die katten als huisdier zowel binnen- als buitenshuis houden. Het is nu ook in Griekenland wettelijk verplicht voor katten eigenaren om hun dieren te laten chippen; we controleren dus altijd op de aanwezigheid van een microchip als een kat bij ons wordt aangeboden.

Ik zie katten op Samos met een afgeknipt puntje van het linkeroor, waar komt dat door, is het door vechten?

Dit betekent dat de kat is gesteriliseerd/gecastreerd. Het is tegenwoordig een standaard techniek om die katten te kunnen identificeren. Het wordt tijdens de operatie gedaan en veroorzaakt geen pijn of hinder bij de katten. Wel voorkomt het dat ze opnieuw worden gevangen voor sterilisatie.

Sterilisaties

NAAR BOVEN

Hoeveel straatkatten worden jaarlijks gesteriliseerd door Cat Rescue Samos?

Hoeveel straatkatten worden jaarlijks gesteriliseerd door Cat Rescue Samos?

We streven erna om jaarlijks minimum 700 straatkatten te steriliseren. Het precieze aantal sterilisaties vermelden we ieder jaar in ons jaarbericht. De overgrote meerderheid hiervan leeft in de dorpen op Samos en worden gevangen en naar hun woongebied teruggebracht na de operatie, het zogenaamde TNR-systeem: Trap, Neuter, Return. Deze katten kunnen worden herkend door de ‘linkeroor knip’, wat tijdens de operatie wordt gedaan en geen pijn of letsel veroorzaakt bij de kat. Hierdoor kunnen wij en de lokale bevolking de katten herkennen die al zijn geopereerd.

Steriliseren jullie mannelijke en vrouwelijke katten?

Ja, maar we steriliseren geen katten die te jong, ziek, verzwakt, gewond of zwanger zijn.

Ik woon op Samos en wil mijn kat laten steriliseren, kunnen jullie helpen?

Helaas, nee. Ons doel is de zorg voor de straatkatten, eigen huisdieren moeten worden behandeld door de lokale dierenartsen.

Wie verrichten de operaties?

Al het diergeneeskundige werk wordt verricht door gekwalificeerde dierenartsen en gesteund door dierenartsassistentes(n) vanuit Europa en Samos. Onze gewone vrijwilligers verrichten geen ingrepen.
We werken het hele jaar met bezoekende, vrijwillige dierenartsen uit heel Europa die (op eigen kosten) 2 à 3 keer per jaar naar Samos komen. We doen ook, als onze fondsen dat toelaten, sterilisaties bij de lokale dierenarts, Adonis.

Ik woon op Samos en wil de straatkatten in mijn buurt laten steriliseren.

Ja, graag! Laat ons weten waar u woont en we zullen proberen te helpen.

Kan ik van jullie vangkooien lenen?

Helaas zijn er mensen die kooien hebben geleend en niet terug gebracht. Veel van onze professionele kooien zijn erg duur en zijn betaald door onze donateurs, vandaar dat we geen materiaal uitlenen.

Winter Voeding

NAAR BOVEN

Waarom voeren jullie de katten alleen in de winter?

In de periode van mei tot oktober is het op Samos druk met bezoekers en toeristen, veel vakantiegangers worden vaak gezien met zakken kattenvoer! Elke lokale zaak en taverne is open en de straatkatten vinden gemakkelijk(er) voedsel en water. Veel lokale mensen hebben ook een zomerhuis en voeren dan de katten.
Echter, in de winter is het voor de straatkatten erg moeilijk om voedsel en water te vinden; veel zaken en tavernes zijn gesloten en de mensen zijn vertrokken.
Dan proberen we zoveel mogelijk droogvoer naar zoveel mogelijk plaatsen te brengen, voor zover de donaties dat toelaten.

Waar voeren jullie?

We voeren daar waar straatkatten zijn; vaak naast afvalcontainers in de dorpen. We noemen dit onze ‘voedsel stations’.
In het mooiste geval zouden we hier graag officiële voederplaatsen van maken, met borden om dit aan te geven, maar momenteel is er een kleine minderheid van de bevolking die de katten zouden kunnen vergiftigen. We geven het voer op droge plaatsen, weg van drukke plaatsen of wegen, het is niet altijd mogelijk om voerbakken neer te zetten.
We voeren niet op privé grond, voor de huizen of in gevaarlijke gebieden waar de kitten gewond zouden kunnen raken.

Hoe kan ik helpen met de winter voedingen?

Als je op Samos woont, Samos bezoekt of in de winter daar op vakantie bent, laat het ons weten en we kunnen vertellen of er een ‘voedsel station’ bij je in de buurt is.

Hoe kan ik helpen?

NAAR BOVEN

Hoe kan ik doneren?

Hoe kan ik doneren?

We hebben altijd donaties nodig om ons werk te kunnen doen. U kunt een donatie doen via Paypal of via een bank overschrijving (klik HIER om naar de donatie pagina te gaan).

Welke medicijnen kan ik jullie opsturen?

We hebben onze eigen kanalen om heel voordelig medicijnen en benodigdheden voor de sterilisatie acties in te kopen, en dan kunnen we ook de juiste middelen en de juiste hoeveelheden aanschaffen. Andersoortige medicijnen en dergelijke zijn niet zo handig.

Hebben jullie nog vrijwilligers nodig?

Altijd! We verwelkomen iedereen die wil meehelpen in onze organisaties in Nederland en Duitsland. Op Samos zijn ook vrijwilligers nodig bij sterilisatie acties, wintervoedingen en dergelijke. Als u van plan bent naar Samos te komen en wilt meehelpen, als is het maar één of enkele dagen, laat het dan weten en ze kunnen u de mogelijkheden uitleggen. Neem daarvoor contact op met de opvang op Samos via greekcatrescuesamos@gmail.com

Wat kan ik in mijn eigen land voor jullie doen?

Vertel al uw familie en vrienden over ons werk, deel onze verhalen en informatie van Facebook via de Social Media, deel onze website!

Misschien heeft u zelfs de mogelijkheid om een marketing event te ondernemen (op een kerstmarkt bijvoorbeeld). Neem contact met ons op per EMAIL!

Op vakantie

NAAR BOVEN

Kan/mag ik de katten in de lokale restaurants en tavernes voeren?

We adviseren met klem on niet te voeren in restaurants of tavernes en om geen eten op de vloer te laten vallen. Neem uw kattenvoer mee naar een rustig gebied, weg van het restaurant. Vergeet niet dat verschillende menselijke etenswaren zoals uien, tomaten, knoflook en kruiden schadelijk kunnen zijn voor katten. Denk ook aan fris water.

Mag ik een kat meenemen in mijn hotel kamer?

Zeker niet! Hoewel de kat dan een mooie tijd zal hebben, zal het de eigenaar van het complex erg boos kunnen maken. Ook kunnen allergieën van de na u komende bezoekers problemen geven.

Ik heb een kat gezien die gewond is geraakt door een ongeval.

Onze vrijwilligers kunnen geen 24 uurs noodhulpdienst verzorgen. Als u een gewonde kat ziet probeer deze dan bij de lokale dierenarts te brengen.

Ik heb kittens gevonden zonder moeder en ze schreeuwen.

Laat de kittens in eerste instantie met rust; het is goed mogelijk dat de moeder aan het jagen is of voedsel zoekt. Ze aanraken of verplaatsen kan een reden zijn voor de moeder om de kittens af te stoten. Laat kinderen niet met de kittens spelen.
Beoordeel de situatie na 24 uur nogmaals, het kan goed zijn dat de moeder terug is.

Ik heb een kat met beschadigde of geïnfecteerde ogen gezien.

Veel straatkatten die in een grote groep leven zullen regelmatig ooginfecties hebben. De behandeling is eenvoudig, als dat dagelijks kan gebeuren, maar als een straatkat wild of agressief is, is het niet mogelijk om te helpen in die situaties. Eenvoudige oogdruppels (Sobrex) is goedkoop verkrijgbaar bij de apotheken. Als het voor u mogelijk is en de kat is rustig, dan kan het helpen en de ooginfectie genezen.

Hoe weet ik of een straatkat gesteriliseerd is?

Straatkatten die door ons gesteriliseerd zijn hebben een linker oorpunt ‘knip’ (het puntje is recht afgeknipt). Het is gebruikelijk om dit (onder verdoving) te doen bij gesteriliseerde straatkatten om herhaalde operaties te voorkomen! Meestal zijn dit de katten die er het meest gezond uitzien.

Wie zal de katten bij mijn hotel of appartement voeren als ik wegga?

Gedurende de zomer voeren veel hotelgasten de katten, maar denk eraan dat niet iedereen een kattenliefhebber is, ook kunnen sommige mensen allergisch zijn. Wij zijn niet in staat om deze voedingen over te nemen.
Vraag aan de hoteleigenaar of zij zo goed willen zijn om de katten te voeren als u vertrekt, misschien kunt u zelfs wat kattenvoer kopen voor dit doel

Adoptie

NAAR BOVEN

Ik ben dol geworden op een kat en wil deze graag meenemen naar huis.

Ja, dat kan, maar de inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Als de kat al eerder is gevaccineerd kan deze met u mee naar huis. Als de kat niet al eerder ingeënt is dan zal de kat op een latere datum op reis moeten gaan.

Kan ik elke straatkat die ik zie op Samos meenemen naar huis?

Zeker NIET… veel katten in de dorpen en stadjes kunnen huisdieren van iemand zijn.

Op welke leeftijd kunnen katten worden meegenomen naar het buitenland?

Katten ouder dan 4 maanden mogen naar het buitenland, mits voorzien van vaccinatie, chip en paspoort.

Wat is een “Dierenpaspoort”?

Een dierenpaspoort is een wettelijke verplichting voor alle huisdieren die reizen in de EU en daarbuiten. Katten vanaf Samos naar andere landen moeten voorzien zijn van een officieel dierenpaspoort voor ze mogen reizen. In het paspoort staat het nummer van de microchip, de toediende vaccinaties, onderzoeken en behandelingen.

Zal de microchip ook geldig zijn in mijn land?

Ja, maar we adviseren wel om de kat bij uw eigen dierenarts te laten zien om het microchip nummer op uw naam te laten zetten.

Hoe reist mijn kat in het vliegtuig?

Katten kunnen reizen in een speciaal “huisdier gebied” in het bagage ruim waar verwarming en lucht aanwezig is, het is er donker. Dat is goed voor de katten, ze zijn dan veel minder gestrest. Meereizen in de cabine zelf kan stress geven. Ook kunnen sommige passagiers bezwaren hebben, of een allergie, wij zijn geen voorstander van deze manier van reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen geen katten mee, daar kunnen we helaas niets aan doen.

Hoeveel kost het om een kat mee te nemen?

Er zijn kosten bij de lokale dierenarts voor dierenpaspoort, chip en vaccinatie (minstens 3 weken vóór vertrek!) ongeveer 150 euro, vluchtkosten (wisselt per maatschappij tussen de 70 en 300 euro) en de transportkooi (ongeveer 20 euro).

Contact

NAAR BOVEN

Hoe kan ik met jullie in contact komen?

U kunt ons een bericht sturen via email: info@catrescuesamos.com.

Hebben jullie een telefoonnummer?

Nee, alle contacten gaan in eerste instantie via email.

Kunnen jullie mij bellen?

Helaas niet, als ons werk wordt betaald met donaties voor de katten en we kunnen ons geen internationale telefoontjes gaan veroorloven. We vragen daarom jullie begrip dat we communicatie alleen via email kunnen aanbieden.